North American Turbocoupe Organization



Wanna help me out Pete (timing belt tensioner)?
**PathogeN** Offline
Member
#1
I can't for the life of me remember how to "do" the timing belt and tensioner. I know how to time n all but how exactly do you take the tensioner and all off? And put it back on? Friend just shot my old tensioner spring across the garage somehow....hm..oops.

Thanks in advance.
88 Turbo Coupe (White)
88 Psudo Coupe (Silver LX)
Reply

Keith Nubel Offline
Posting Freak
#2
Do you have the tensioning tool? If not you can use a socket adaptor and fit it into the area where the adjustment bolt is. I use a socket adaptor that I ground down to fit and use a breaker bar to move the pulley.

------------------
85 TC 5 speed, K&N filter charger, Ranger Roller cam, 3" exhaust system, manual boost valve, large VAM, SVO PE computer, front mount intercooler, underdrive pulley, ported upper and lower intakes, 245/45/17 wheels & Tires
1985 TC
Reply

**PathogeN** Offline
Member
#3
Well...i got the timing all done and crowbared the tensioner so its on good n tight. Worked great for about an hour of driving (some fairly hard too). I let it site and idle for a few mins in front of my house to let the turbo cool and went inside. When I came back out it was running like crap again. And theres no way the timing belt slipped this time so it must be something else. What gives? Any more ideas?
88 Turbo Coupe (White)
88 Psudo Coupe (Silver LX)
Reply

Pete D Offline
Administrator
#4
Check the timing marks just to make sure and it that's ok then pull the codes.

------------------
88 TC X 2, 86 SVO, Main TC with K&N, 3"DP to 2.5"duals through Dynamax, Ric valve at 17+ and disconnected KS.
Elite Bodega 16" chrome wheels. Autometer pod w/ A/F and Vac/boost gauges. New engine shortly, ported head and
manifolds, polished and cc'd chambers, A-230 cam, Race Engineering Adj Cam Sprocket, Crowlers, ARP head studs, Walbro 190 pump and T-3 for starters. KB subs
and jack rails.
Pete Dunham


Reply

DennySweet Offline
Member
#5
My 87 did this and it was bad bearing on the aux shaft! My2cents
88TC,87TC,,86S-10,82Toyota 4WD,3-88S-10Blazers.
Reply





Users browsing this thread:
1 Guest(s)



Theme © iAndrew 2018 - Software MyBB