North American Turbocoupe Organization



Oil pressure gauge issue
RDOG Offline
Posting Freak
#1
Today my oil pressure gauge dropped to zero. I went to the local parts store and swapped oil pressure unit for a new one(lifetime warranty). Still no reading. So I put in a new solid state Instrument Voltage regulator(IVR) still no change. Water temp shows, but oil does not. I then grounded the wire for the oil pressure gauge, and still no change.

It has to be electrical since after grounding the connector to the oil unit,it still shows no reading. What could it be?
1986 Turbo Coupe. Boport StageIII head, Boport 2.1, Performance Techniques 50 trim hybird, StageII.63, stinger 3" exhaust, Phenolic spacer, Boglog header,NPR FMIC intercooler setup, kirban fpr, bigrmotorsports fuel rail, diablo water meth kit, CAI, remote mount TFI, CHE rear adj control arms, MAC girdle, 8.8 rear disc, aluminum drive shaft, H&R lowerings springs Tbird Turbo Specific, y MAS!!
Reply

Ballman Offline
Senior Member
#2
For sure chip ,,, JEFF can help you out on that one , for now you dont hear a lot of valve noise do ya, if so your pump is not working . Also check out my new post,,, new photo ,, the Pace Car is done , got a photo . D.Wilder
DW
Reply

RDOG Offline
Posting Freak
#3
Ballman Wrote:For sure chip ,,, JEFF can help you out on that one , for now you dont hear a lot of valve noise do ya, if so your pump is not working . Also check out my new post,,, new photo ,, the Pace Car is done , got a photo . D.Wilder

There is no valve noise and car runs fine. The issue is Im selling this car, and now this happens. I want to fix it before the guy comes out to see it on wednesday
1986 Turbo Coupe. Boport StageIII head, Boport 2.1, Performance Techniques 50 trim hybird, StageII.63, stinger 3" exhaust, Phenolic spacer, Boglog header,NPR FMIC intercooler setup, kirban fpr, bigrmotorsports fuel rail, diablo water meth kit, CAI, remote mount TFI, CHE rear adj control arms, MAC girdle, 8.8 rear disc, aluminum drive shaft, H&R lowerings springs Tbird Turbo Specific, y MAS!!
Reply

TurboBoost88 Offline
Member
#4
install a wet gauge to see for sure what the engine is doing.
88 TurboCoupe,Midnight Metallic Blue on Blue cloth, 140 m.p.h. speedo, 96,000 miles, 5spd. Gills valve, many new parts waiting to be installed..88 TC, Silver, 5spd, My first car, wish I still had that one! Built for customers: 67 Ford Fairlane,69 Mach I,70 Mach I Clone,95 Ranger 2.3/5.0 EFI Conversion,99 Cobra Procharger SC-1 Install/Tune,Factory Five Racing Mark III Cobra #4114,1955 Black on Black Thunderbird for local Ford Dealer owner's wife.
Reply

Jeff K Offline
Administrator
#5
If grounding the OP gauge wire doesnst peg the gauge, its either 1) failed OP dash gauge, 2) open circuit in the wire from sender to gauge, which could either be the wire itself open, bad connection at the cluster connector (not uncommon), or failed "wire" on the plastic printed circuit on the back of the cluster.

I would pull the cluster and BRIEFLY hook a 9V batt across the 2 terminals on the OP gauge on back of the cluster and see if it jumps to max. If it does, gauge is good. I gauge is good, check for continuity of wire from OP sender to cluster connector. Should be close to zero ohms. If thats good and plastic circuit board isnt damaged, it has to be the cluster connector.
Jeff Korn

88 Turbo Coupe: Intake and exhaust mods, T3 turbo at 24 psi, forced air IC, water injection, BPV, Ranger cam, subframes, etc., etc.
86 Tbird 5.0 (original owner): intake, exhaust, valvetrain mods, 100 HP N2O, ignition, gears, suspension, etc., etc.
05 Taurus SEL Duratec daily driver
04 Taurus Duratec (wifes car)
02 Pontiac Grand Prix GT
95 Taurus GL Vulcan winter beater
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Reply

goldwing Offline
Senior Member
#6
I replaced my oil pressure switch with a new one from Advanced or Autozone and it didn't make a difference. My friend has a old 2.3 Mustang behind his shop so that switch got installed and it works great. They just don't make them like they did back in the day I guess.
T.C:87 5 speed
HOLSET(HE341/HY35W type-D),255 Walbro, No intercooler yet,8lbs boost,Timing @ 9,Low& C.C Plates & SN-95 Bumpsteer Kit, KYB-AGX Struts,Belt driven fan,Custom oil cooler feed,Relocated ECT,Relocated TFI,N/A Hood, showing 178K
Reply





Users browsing this thread:
1 Guest(s)



Theme © iAndrew 2018 - Software MyBB