North American Turbocoupe Organization



Miss me ??? (long)
Dan E Offline
Posting Freak
#1
Hey guys...

I've been taking a break from the TC scene for a few days...

Sunday, I replaced all of the Lash Adjusters with brand new onew from NAPA ($4.98 ea X 8). The new ones look better than stock. And I cleaned out the oil passages with pipe cleaners too.

I also sprung for a new rubber FelPro Valve Cover Gasket...looks great !

Got everything back together and fired it up. NO MORE VALVE TRAIN NOISE !!!!!

Great, I thought, now I can get back to driving my TC !!!

So, next the test drive. Everything seemed fine until I got on it. As soon as I hit 12 pounds of boost it shuttered and hesitated. I tried again...same thing. Funny part is that at exactly 12 pounds of boost (in all gears)...it does the same exact thing.

My first thought was that I folded the hose between the Turbo and IC in on itself. Nope, not that...

As I was checking, I noticed that I was slinging oil in a circle radiating around my Cam Sprocket. Further checking showed that I didn't get the new valve cover gasket seated correctly under the front of the Valve Cover. Well, not wanting to take the whole F**King thing apart again, I tried to loosen the Valve Cover and gently pull the gasket out in the front. Mistake here ! Damn if I didn't rip the brand new F**King gasket apart. There's a quick $20.00, not to mention having to take the F**King thing apart AGAIN !!!!!

At that point, I had to just walk away from it (plus my boys were learning how Sailor's talk LOL !).

OK, well I can fix the Valve Cover Gasket...but WTF is causing my bucking at 12 pounds of boost ? I plan on checking the turbo to IC hose again to see if I have dm22's problem (a slit or crack) ???? What is really strange is that it always happens at the same point of boost (regardless of what the rpm's are at that point...).

Any other ideas before I consider Insurance Fraud and total the SOB ?

------------------
Dan Eaves
88TC 5spd, Crower 5.5" Sportsman Rods, Short Wiseco Pistons bored .030" Over, Ported Head with Polished Combustion Chambers, Gutted & Polished Upper, Ported & Polished Lower, Polished T/B, Ported E6, SVO T3 .63AR Turbo, 3" DP w/No Cat, 2 1/2" single cat back w/DynoMax Super Turbo Muffler, RR Cam, K&N in Fenderwell, Gillis Boost Valve, Centerforce I Clutch, Removed A/C, Polished Wheels, Polished Valve Cover, Polished Crank and W/P Pulleys, Walbro 255LPH HP Pump, Kirban Adj FPR, and the DAMN Heater Core is new too !
Dan Eaves
88TC 5spd Vermillion Red, Polished...everything...
Reply

presurized25 Offline
Junior Member
#2
same problem here running codes friday
future plans t-3 upgrade 3 in exhaust intercooler gallis valve presure gauge and 4.11 gears
Reply

Jeff K Offline
Administrator
#3
Welcome back, Dan! Inspect ALL hoses that see boost press to see if any are cracked, disconnected, or leaking. Check the PCV valve and PCV hoses, and all hoses that come off the vac tree, like the hose to the EGR solenoid, etc. Last spring, I blew a hole the size of a thick pencil in my IC to TB hose, and the most boost I could get out of it was 5 psi, instead of the usual 19-20 I have my boost valve set at.

------------------
Jeff Korn

88 Turbo Coupe: Intake and exhaust mods, T3 turbo at 20 psi, forced air intercooler, water injection, bypass valve, Ranger roller cam, subframes, etc., etc.. // 86 Tbird 5.0 (original owner): intake, exhaust, valvetrain mods, 100 HP nitrous, ignition, gears, suspension, etc., etc.... // 91 Escort: Bone stock winter car // 00 Windstar (wifes vehicle)
Jeff Korn

88 Turbo Coupe: Intake and exhaust mods, T3 turbo at 24 psi, forced air IC, water injection, BPV, Ranger cam, subframes, etc., etc.
86 Tbird 5.0 (original owner): intake, exhaust, valvetrain mods, 100 HP N2O, ignition, gears, suspension, etc., etc.
05 Taurus SEL Duratec daily driver
04 Taurus Duratec (wifes car)
02 Pontiac Grand Prix GT
95 Taurus GL Vulcan winter beater
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Reply

Turboman~87 Offline
Member
#4
If you are gunna try that insurance fraud thing take a few pictures and edit that message really quickly! [Image: biggrin.gif] Glad to hear that you got rid of that valve train noise. I hope you figure out what was wrong with you boost. Good to have you back.

------------------
Turboman~87
Neil Van Pelt
[email protected]
Turboman~87
Neil Van Pelt

1995 Lincoln Mark VIII (stock)

1988 Silver Turbocoupe
Just went through engine swap with a wrecked 1987 Turbocoupe. Going to become a street legal racecar to tinker with. Have a T3 waiting to go in when I get everything ironed out.
-homemade boost controller
-all options except for Sunroof and Leather
Reply

Pete D Offline
Administrator
#5
Who is this guy F**King you keep refering to?
Is he an new member? hehehe. I'm with Jeff, it's a hose

------------------
88 TC X 2, 86 SVO, Main TC with K&N, 3"DP to 2.5"duals through Dynamax, Ric valve at 17+ and disconnected KS.
Elite Bodega 16" chrome wheels. Autometer pod w/ A/F and Vac/boost gauges. New engine: Total Seal rings and TRW pistons, ported and polished head w/ cc'd chambers,1.59"exhausts, SS valves, gutted upper, knife edged lower, A-230 cam, Race Engineering Adj Cam Sprocket, Crowlers, ARP head studs, and rod bolts. Walbro 190 pump and T-3. Centerforce II, KB subs and jack rails.
Pete Dunham


Reply

GaryS#2 Offline
Posting Freak
#6
[QUOTE]Originally posted by Pete D:
[B]Who is this guy F**King you keep refering to?


LOL, I could hear the bleeps coming outta my speakers as I read that one.

Hope you get it sorted out Dan.

I'm really afraid to touch anything on my TC now.It always happens after I add mods. [Image: smile.gif]
Grocery Getter/Rice Cooker.
Reply

Dan E Offline
Posting Freak
#7
Just so you'll know...F**KING is my little Chinese Assistant...I keep him around so I'll have someone to slap when my TC work doesn't go so well [Image: biggrin.gif]
Dan Eaves
88TC 5spd Vermillion Red, Polished...everything...
Reply

Noname
Guest
#8
Well, yea I guess try to check that turbo to IC hose because on mine is limited the boost at exactly 7 psi.

If that doesn't work, hook a vacuum pump onto the boost control solenoid vac lines and check to see if they hold vacuum for at least 30 seconds. Maybe your BCS is bad??

------------------
1988 TurboCoupe - 5 Speed
Reply

methos Offline
Senior Member
#9
I had that problem and my plugs were fried so go fig

------------------
Jason Schaffer
88TC - 5speed, all options but leather and sunroof
Mods:
Esslinger Prepped head, AiResearch T-3, 3.73 gears, Schneider custom grind cam, chromed rims, dynomax on the duals, and last but not least... new interior
AIM - Shizniblit
Jason Schaffer
88TC - 5speed, all options but leather and sunroof
Mods: 3.73 Gears
Finally getting it back together.
Reply

Roy Howard Offline
Member
#10
Hey Dan, Welcome back. Well it seems as if the original problem you were having was your Lash Adjusters and you have corrected that. By the way that is a bummer about the gasket. I know how you feel, it is not the 20 bucks that pisses you off, it is taking the dam thing apart again that stinks. As far as your boost situation I like yourself wonder why @ 12 pounds every time???? That is strange, I also would think it is some type of hose problem but if a hose is cracked or bent or not tight would it fail @ 12 psi every time regardless of your RPMs? Well common sense would say start with the hose's and I hope that is all it is. For the record I know exactly how you feel, every dam time I get to the bottom of one thing something else starts F-in with me. I guess it is the nature of the beast Dan!

PS: By the way Dan, I also keep a little fella like your F**KING around just in case I get pissed off! HMMM, all of a sudden I have a craving for some chinese take out,LOL. Good luck Dan,keep us posted.

Roy.

------------------
1986 TurboCoupe 5 speed
All Black outside, two
tone grey black leather
inside. 133,000 on
spe
1986 TurboCoupe 5 speed. All blacked out paint on the outside, two tone grey leather on the inside. My 86TC has 135k original miles. So far I have done the following to the car: New Black pearl paint with a clear coat, (grill, molding, and emblems also painted). No red stripes!LOL. New two core radiator, 180 degree stat, hoses. Gabriel struts up front, YST heavy duty rear shocks, and Monroe sway dampners. Brakes (front and rear). New clutch (complete). New cat. New aquaflow GTX performance tires. New windshield, and many other smaller items like master cylinder, oil sending switch, sensors, etc. The car is in the showroom, but you can get a much better look of the interior, exterior and engine here -> http://www.picturetrail.com/gallery/view...&members=1

Roy Howard.
Reply





Users browsing this thread:
1 Guest(s)



Theme © iAndrew 2018 - Software MyBB