North American Turbocoupe Organization



Codes 42, 72. Car running rough
Blue88TC Offline
Member
#1
On my way home, out of no where the car starts running real rough and then barely idles on its own. smells like its dumping alot of fuel. pulled codes and came up with 42 and 72. any ideas? running rich obviously which is 42
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply

Pete D Offline
Administrator
#2
Pull the reference line off the fuel pressure regulator and see if there is any gas or the strong smell of gas in the line. If yes, the regulator is bad, replace it.

If not check fuel pressure. http://turbotbird.com/techinfo/Fuel_Syst...ostics.htm

See JT site for code 72 http://www.tbirdheritage.com/turbocoupe/...-Chart.php
Pete Dunham


Reply

Blue88TC Offline
Member
#3
i will check all of that tomorrow since its dark and raining now. it was weird that it just happened out of no where while driving
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply

Blue88TC Offline
Member
#4
There was no actual gas in the fpr line. The fpr side smelled like gas but the intake side did no smell like gas

Also noticed it does this the worse when the car is warmed up. Wheb ibstarted it cols this morning it ran good but when it warmed up it just shut off and would not run without feathering gas.
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply

Pete D Offline
Administrator
#5
A faint smell of gas is normal. A strong smell is a problem.
Pete Dunham


Reply

Jeff K Online
Administrator
#6
VAM door hanging open or failed VAM? You can check this by checking VAM volts between W/BK (+) and BK/W (-) wires at VAM connector. KOEO should be .3 V or so. At 1000 RPM hot idle around 1 V or so.
Jeff Korn

88 Turbo Coupe: Intake and exhaust mods, T3 turbo at 24 psi, forced air IC, water injection, BPV, Ranger cam, subframes, etc., etc.
86 Tbird 5.0 (original owner): intake, exhaust, valvetrain mods, 100 HP N2O, ignition, gears, suspension, etc., etc.
05 Taurus SEL Duratec daily driver
04 Taurus Duratec (wifes car)
02 Pontiac Grand Prix GT
95 Taurus GL Vulcan winter beater
67 Honda 450 Super Sport - completely customized
Reply

Blue88TC Offline
Member
#7
hmmm. guess ill just have to test the fp to be sure

vam seemed okay but ill have to with the volt meter
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply

Blue88TC Offline
Member
#8
also just realized. I went and cleared codes and tried to get the codes and it started flashing codes but then started getting fuzzy and stopped flashing codes. I repositioned the paperclip 10 times and the codes would not flash....when I originally got codes Monday night it was the same way for about 20 minutes then finally flashed codes...some type of ground or eec problem?
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply

Blue88TC Offline
Member
#9
jsut did the fpr. not running its 43-44. doesnt matter if vac line is on or off. havnt been able to get the car to run to check fp running
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply

Blue88TC Offline
Member
#10
got it to run, barely...but at 2k rpms it sits at 36-37 psi and around 1k rpm it bounces fast between 38-39 psi. also with vac off it sits at 43 psi any rpms.

a couple times when i had it running the idle would jump up by itself and then just die...?
1988 turbo coupe, ported head, big valves, RW #1 cam, adj cam gear, front mount, ported intake, gillis, k&n cone, exhaust
Reply





Users browsing this thread:
1 Guest(s)



Theme © iAndrew 2018 - Software MyBB